celoteh :D




"To be a good loser is to learn how to win. I'll stab you back if you stab me. You follow me?! i'll follow youuuuuu. ;)) "




Friday, December 13, 2013

Perjalanan hidup bersama Diploma Perkhidmatan Makanan (Amalan Halal)

..Assalamualaikum..
Fuhhhh! Long time no typing haa? Busylah katakan. Haha. Anyway Alhamdulillah. Now aku dah masuk semester 4. Another 2semestr lagi nak graduate. Tak sabau naaa!

Ada jugak yang tanya aku kos yang aku ambil ni, macam mana intipati dia. For your information, kos yang aku ambil ialah Perkhidmatan Makanan (Amalan Halal). Kalau nama pun perkhidmatan makanan, tak rarelah kalau tak masak-masak bagai ni. Kau nak serve orang makan pun, kau kena tahu macam mana makanan tu dimasak, apa bahan dia, alatan kau guna nak masak, orang yang sakit ni boleh makan tak. So nak tak nak, kau kenalah masuk dapur belajar memasak.

Start je sem 1, aku didedahkan dengan basic-basic makanan, pelancongan, pemasaran, perkhidmatan pelanggan dan lain-lain. Sem 1 ni banyak kepada teori. So tak peliklah kalau sem 1 paper finalnya banyak. But Alhamdulillah result okey. Haha

Masuk je sem 2, aku dah mula berkenal mesra dengan dapur panas. Belajar eastern and western cookery. Sem 2 ni jugak aku belajar Food and Beverage. Macam mana nak serve orang dan pegang tray pinggan bagai. Banyak jugaklah yang aku belajar even aku ni tak suka memasak sebenarnya. But Alhamdulillah my lecturer aka chef banyak beri tunjuk ajar. Aku belajar jugak Nutrition and Theory of Food. 

Then sem 3, dating dengan kitchen lagi. Kali ni masuk kitchen Pastry and Bakery. Buat segala jenis roti and biskut. Terasa heaven sangat even ada cake yang tak naik, biskut yang tak sedap dan roti yang liat. Dalam masa yang sama, sem ni aku belajar Food Law and Legal Aspect, Arabic language, Menu Planning and Design dan Introduction to Halal.

Now sem 4, aku sedang practical dekat Best Western Wana Riverside Hotel, Melaka selama 5bulan. Alhamdulillah sampai sekarang semuanya berjalan dengan lancar. 2bulan pertama aku stay dekat Food and Beverage Department. Then aku akan rotate ke Kitchen Department pulak. Cant wait to finish this practical! :D

Nahh!Sedikit gambar ketika di politeknik dahulu kala. Haha.

Polibriged! Masa ni sem 1 semua wajib ikut. kenalah belajar CPR dan kawad bagai.


Sebahagian daripada budak kelas aku. Muka tak nak skema giler semua. Haha

Ni dekat PWTC. Time ni HalalFest 2011. :)


This girl is on fire. Haha. Ni sem 2. Tengah pan fry daging. Rare tak? Haha


Sem 2 again. This we call "rewang"


Ni sem 3 dah. Tunggu kitchen pastry dan bakery buka. Muka semua tak nak bajet-bajet lagi kan? 


 Sem 3 again with Si Gilersss!


Ohhhhh! This is us, Netballer PMM. Kau hado?!


 Sem 3 again. Comel tak saya punya kawan dan cake? Hewhew~


Sem 3 belajar sembelihan jugak. Best sangat time ni. New experience.

Thats all for this entry. Thank you for reading. :)


9 comments:

  1. assalammualaikum , kak tumpang tanya ni poli mana ya ?

    ReplyDelete
  2. Susah tak kos ni ? Exam dia mcm mana?

    ReplyDelete
  3. thank u..baik sgt information ni..hows your job prospects dear?

    ReplyDelete
  4. Sis..nak tanya..kalau tak minat sains bleh x amik kos ni..??

    ReplyDelete
  5. Sis..nak tanya..kalau tak minat sains bleh x amik kos ni..??

    ReplyDelete
  6. Maaf nak tanye, subjek semua belajar dalam bahasa inggeris ke? Kalau yg lemah bahasa inggeris boleh catch up with the lesson ke tak ye?

    ReplyDelete
  7. nk tanye,, berapa yuran kos ni ek?

    ReplyDelete
  8. So kiranya, student yang amik bidang ni boleh sambung bidang kulinari lah kalau time degree nanti? Yelah sebab belajar memasak jgk kan? Reply me asap. Thanks :)

    ReplyDelete